domingo, 13 de octubre de 2013

LOS MISTERIOS DEL ANTIGUO EGIPTOAbans de começar mireu aquest video introductori:

Esquema cronològic de la història de l'Egipte antic

Fins al 3000 ac

Prehistòria
Egipte es divideix tradicionalment en Alt Egipte (vall del Nil) i Baix Egipte (delta del Nil)

Mapa d'Egipte

3000-2180 ac

Època Arcaica - Regne Antic
Narmer, rei de l'Alt Egipte, incorpora el Baix Egipte
Djoser estableix la capital a
Memfis
Imhotep construeix la piràmide esglaonada de Sakkara
Es construeixen les piràmides de Gizeh
S'estableix el culte al Sol com a religió oficial

Paleta de Narmer

2180-2040 ac

Primer Període Intermedi
Degradació del poder reial


2040-1785 ac

Regne Mitjà
La capital es trasllada a Tebes
Expansió cap els territoris de Núbia


1785-1570 ac

Segon Període Intermedi
Regressió en tots els terrenys. Fragmentació del territori.
Invasió dels pobles hikses


1570-1085 ac

Regne Nou
Reforçament del poder reial
Ampliació del territori fins al riu Eufrates i fins a la cinquena cascada del Nil
Faraons importants com Tuthmosis III
Govern de Hatsepsut, una de les cinc dones que va detentar el poder reial a l'Egipte antic
Amon és converteix en el déu principal
Amenofis IV introdueix el culte al déu Aton i inicia una reforma religiosa. Trasllada la capital a Tell-El-Amarna
Tutankamon (segons alguns fill d'Akhenaton o Amenofis IV) tornà la capital a Tebes i el culte al déu Amon
Ramsès II lluita contra els hitites i construeix el temple d'Abu Simbel

Cap de Nefertiti

Temple d'Abu Simbel

1085-672 ac

Tercer Període Intermedi
Nova fragmentació territorial
Les dinasties se succeeixen en tots els racons d'Egipte


672-633 ac

Enfrontament amb els Assiris
Els assiris invaeixen Egipte


525-332 ac

Baixa Època
Enfrontament amb l'Imperi Persa
Cambises, rei dels perses, conquereix Egipte al vèncer a la batalla de Pelusium, encara que la zona sud resta independent
A partir del 343, Egipte és una província persa


332-304 ac

Alexandre el Gran
Alexandre el Gran ocupa Egipte. Funda Alexandria, que es converteix en capital d'Egipte i la ciutat mediterrània més gran del moment
El 323 mor Alexandre i la zona egípcia passa a mans de Ptolemeu, que es declara rei d'Egipte

Alexandre el Gran

304- 30 ac

Dinastia ptolemaica
S'inaugura la dinastia ptolemaica, darrera independent


30 ac

Província de l'Imperi Romà
Octavi és vencedor a la batalla d'Àccium
Cleòpatra, darrera reina d'Egipte, se suïcida
Egipte es converteix en província de l'Imperi Romà

CleòpatraL'Antic Egipte va ser una civilització del nord-est d'Àfrica  que es desenvolupà al voltant del curs mitjà i baix del Riu Nil, en el territori que ara ocupa l'actual estat d'Egipte. La civilització va començar cap el 3150 aC i es va desenvolupar durant els següents tres mil·lenis.
Entre la gran quantitat de progressos aconseguits a l'antic Egipte es poden destacar la creació d'un sistema matemàtic, el treball de la pedra, tècniques d'enginyeria i arquitectura  que van facilitar la construcció de piràmides monumentals, temples i obeliscs, així com el desenvolupaent d'una activitat artesanal de faiança i vidre,  un pràctic i efectiu sistema sanitari, noves formes de literatura, sistemes d'irrigació i tècniques de producció agrícoles, i el tractat de pau més antic.Egipte va deixar un llegat durador: l'art i l'arquitectura van ser imitats per altres pobles.
MÉS INFORMACIÓ


EL RIU NILEl riu Nil (del grec Νείλος, Neilos, literalment "vall de riu"; en àrab النيل, an-Nīl) és el riu més gran d'Àfrica, a més de ser considerat freqüentment el riu més llarg del món, però, estudis recents de 2007 i 2008 han redefinit el naixement del riu Amazones al sud del Perú en lloc del nord, fent a aquest el riu més llarg del món.
Amb una longitud de 6.671 Km des del seu naixement a Burundi fins a la seva desembocadura en el Mar Mediterrani, flueix a través d'Uganda, Congo, Sudan, Etiòpia i Egipte. El Nil té dos afluents principals, el Nil Blanc i el Nil Blau. El Nil Blanc s'inicia a la regió dels Grans Llacs d'Àfrica central mentre que el Nil Blau sorgeix del llac Tana a Etiòpia.

El Nil va ser un element fonamental per al naixement de la civilització de l'Antic Egipte. La major part de les seves ciutats es trobaven a la vall del Nil i el Delta, al nord d'Assuan. El Nil va ser vital per a la cultura egípcia des de l'edat de Pedra. El canvi del clima i la desertització van assecar les terres de caça i de pastura de l'Àfrica septentrional per a conformar el desert del Sàhara, pels voltants del 8000 a. C.; llavors molts dels habitants va emigrar i es varen assentar al costat del riu Nil, on desenvoluparen una economia agrícola i una societat centralitzada.

L'aliment va tenir un paper crucial en la fundació de civilització egípcia i el Nil va ser una font interminable de l'esmentat aliment. El Nil va fer que les seves riberes fossin summament fèrtils quan es desbordava cada any. Els egipcis van ser capaços de conrear blat, ordi i lli, a més d'aportar el riu abundant peix i papir, la qual cosa proporcionava aliment suficient per a tota la població ja que eren recursos molt importants, sobretot per evitar possibles fams que eren freqüents al Pròxim Orient, a causa d'una producció irregular. També, l'aigua del Nil va atreure el búfal d'aigua i després que els perses els van introduir el segle VII aC, a camells. Aquests animals podien ser morts per la seva carn, podien ser capturats, domesticats, usats per llaurar o per viatjar en el cas dels camells. El Nil era també un camí eficient i còmode de transport per a mercaderies i per a la població que l'utilitzaven com a via fluvial per a transport comercial o recreatiu.
Gràcies a l'obtenció de lli i blat, Egipte va tenir una bona relació diplomàtica amb altres països, i sovint contribuïa a l'estabilitat econòmica del país. A més, proporcionava els recursos necessaris com l'aliment o els diners per posseir un exèrcit. La llegenda diu que el faraó era el responsable de la inundació del Nil, i a canvi de l'aigua i les collites els camperols havien de conrear el terra fèrtil enviant després una part dels seus recursos al propi faraó que s'encarregava d'usar-lo pel bé de la societat. El Nil era també una font espiritual ja que van crear un déu dedicat al benestar de la inundació anual, el déu Hapy que controlava al costat del faraó la revinguda. A més es va considerar al riu com una calçada de la vida fins a la mort.

 Més informació: http://viajeaafrica.com/el-nilo-viaje-por-el-rio-mas-largo-del-mundo/

Nil from malsius2

ON VIUEN, QUÈ MENJAVEN,COM VESTIEN,  LA FAMÍLIA.


Egpite from Eli Kit

Més informació: 
http://www.edu365.cat/eso/muds/socials/egipte/vidaquot/imatges/vida.swf


ELS DEUS A L’ANTIC EGIPTE:
Els egipcis eren politeristes els seus Deus. Osiris, Anubis, Ra, Isis, Horus, Tol Amon, etchttp://www.kalipedia.com/historia-universal/tema/edad-antigua/egipto-desarrollo-cultural.html?x=20070717klphisuni_34.  http://www.egipto.com/egipto_para_nino/piramides.html

 LAS PIRAMIDES


 

  Construint les piràmides

MOMIFICACIÓ


 

ELS JEROGLÍFICS
És el sistema d'escriptura egípcia que va aparèixer fa més de 3.300 anys a.C.
Són signes o dibuixos que representen tot el que feien en aquella època en sons, paraules, idees, sentiments, etc...Per exemple: el vent era representat amb una espelma
S'escriu en columnes o línies i es llegeix de dalt a baix. Una figura humana o animal girada cap a la dreta o a l'esquerra indicava la direcció de la lectura.
Els jeroglífics els dibuixaven als papirs o a les parets de les piràmides explicant la vida del mort.
Per escriure els escrives s’aseien a terra amb les cames i els genolls separats i desenrotllaven un full de papir. Després agafaven el material d’escriptura que guardaven dins d’una bossa de tela.
Per treballar bé necessitaven diferents eines: una paleta, una planxa de fusta, de pedra o de marfil que constava d’un plumí on ho posaven els tinters, un tallapapirs per tallar el papir a la mida que volien un cop escrit el text.

Et permet saber com s'escriu el teu nom en egipci

 Més informació.
 http://www.digits.cat/colaboracions/jeroglifics

DIBUIXOS D'EGIPTE

 http://cultures.dibuixos.cat/egipte/

 Avalua't tens unes preguntes sobre el que has estat veient i escoltant.

1 comentario:

  1. I'm not sure where you are getting your information, but good topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.    Also visit my web blog - minecraft cracked

    ResponderEliminar